top of page

Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina različnih bolezni, ki jih spremlja previsok krvni sladkor oz. previsoka koncentracija glukoze v krvi. Krvni sladkor v normalnih mejah vzdržuje hormon inzulin, ki ga izdeluje trebušna slinavka. Kadar trebušna slinavka izloča premalo inzulina ali pa se telesna tkiva na inzulin ne odzivajo v dovolj veliki meri, se krvni sladkor dvigne nad normalno mejo.

Previsok krvni sladkor z leti okvari drobno in veliko žilje ter lahko povzroči možgansko kap, srčno kap, ledvično odpoved, slepoto, okvaro živcev in skupaj z okvaro ožilja nog privede do amputacije. Te posledice previsokega krvnega sladkorja imenujemo zapleti sladkorne bolezni. Obstajajo načini za odkrivanje zapletov v zelo zgodnjem obdobju, ko lahko s kakovostnim zdravljenjem upočasnimo njihovo napredovanje, odpraviti pa jih ne znamo.

 

Poznamo več tipov sladkorne bolezni:

  • sladkorno bolezen tipa 2,

  • sladkorno bolezen tipa 1,

  • sladkorno bolezen v nosečnosti,

  • druge tipe sladkorne bolezni.

 

 

Sladkorno bolezen tipa 2 (prej imenovano starostna sladkorna bolezen ali od inzulina neodvisna sladkorna bolezen) ima večina oseb s sladkorno boleznijo. Previsok krvni sladkor je posledica sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Sladkorna bolezen tipa 2 se pogosto pojavlja skupaj s previsokim krvnim tlakom in moteno presnovo maščob, zato je nujno sočasno zdravljenje previsokega krvnega sladkorja, tlaka in maščob.

 

 

Sladkorno bolezen tipa 1 (včasih imenovano juvenilna, imunsko povzročena sladkorna bolezen ali od inzulina odvisna sladkorna bolezen) ima 4 odstotke oseb s sladkorno boleznijo. Previsok krvni sladkor je posledica okvare trebušne slinavke, ki inzulina ne izloča več ali pa ga izloča zelo malo.

 

 

Sladkorna bolezen v nosečnosti je tisti tip sladkorne bolezni, ki se prvič pojavi med nosečnostjo in po porodu izgine. Pri ženskah, ki so imele sladkorno bolezen v nosečnosti, obstaja veliko tveganje, da bodo kasneje v življenju zbolele za sladkorno boleznijo tipa 2, zato potrebujejo posebno obravnavo.

 

 

Drugi tipi sladkorne bolezni nastanejo kot posledica nekaterih zdravil, operacij, nedohranjenosti, okužb, genetskih sindromov in drugih redkih bolezni.

 

bottom of page